Media

IMG_0001

IMG

 

Een bijzonder concert in de Sint-Dimpnakerk op 17 mei 2015

Een bijzonder concert in de Sint-Dimpnakerk op 17 mei 2015
17 mei 2015 concert in de Sint-DimpnakerkFoto:

GEEL – Op zondag 17 mei 2015 om 18u is er in de Sint-Dimpnakerk een bijzonder concert van middeleeuwse muziek, met de Messe de Nostre Dame van Guillaume De Machaut als centraal werk. Prachtige polyfone muziek, die de brug slaat met de Renaissance.

Guillaume de Machaut is zondermeer de grootste culturele figuur van de 14de eeuw. Zijn invloed is voor honderden jaren blijvend geweest. De Machaut, een in Reims geboren componist en dichter, heeft een enorm oeuvre nagelaten. Zijn werk als dichter is bovendien zo rijk dat velen hem eerder als dichter dan als componist zien.

Als componist is hij ongenaakbaar omwille van zijn scharnierfunctie tussen de muziek van de Middeleeuwen en die van de Renaissance. Hij gebruikte de technieken van de Ars Nova. De Messe de Nostre Dame – de blikvanger van het concert – is de eerste cyclisch doorgecomponeerde mis in de muziekgeschiedenis. Men noemde Guillaume de Machaut in zijn muziek en poëzie “maître de toute melodie”…

Het Mechelse kamerkoor (met blokfluitensemble) Melantico brengt de Messe de Nostre Dame, het schitterendste juweel van de vroege polyfonie, op 17 mei in een tegelijk mariaal en koninklijk kleedje in de Sint-Dimpnakerk. Ook het gregoriaans koor van Sint-Dimpna treedt op, met werk van tijdgenoten van De Machaut, waaronder Hildegard von Bingen.

Het concert begint om 18 uur. Toegang: 10 euro.

 

 

CONCERT

Slechts enkele dagen scheiden ons van de uitvoering van de ‘Messe de nostre Dame’ van de middeleeuwse componist Guillaume de Machaut: aanstaande zondag, 11 oktober te 15.00 u. in de kerk van Bel.

Dit werk wordt uitgevoerd door het Mechels kamerkoor ’Melantico’, het Mechels blokfluitenensemble ‘Melantico’ en het Gregoriaans koor ‘St.-Dimpna’ van Geel. Het uitvoerend koor kan beschouwd worden als een projectkoor. Dit jaar vertolken de deelnemers een werk van de Machaut “Messe de nostre Dame”. Het voorbije jaar was de Missa Brevis van Giovanni Pierluigi da Palestrina aan de beurt. En volgend jaar staan er vijf generaties Vlaamse Polyfonisten op het programma. We kijken er al naar uit. Ieder project krijgt 3 à 4 uitvoeringen. Hierover zal later meer aandacht besteed worden in de media.

Het kamerkoor bestaat uit: Reinhilde Moortgat, Jeannine Debie en Eliane Verlinden, sopranen.

Judith Meeus en Els De Vriendt, alten.

Aloïs Meeus en Hugo Lenaerts, tenoren

Chris Koning, bas.

Heeft u de Gelenaars opgemerkt?

In het Mechels kamerkoor ‘Melantico’ treden als solisten op:

Reinhilde Moortgat, solosopraan en Els Delcourte altblokfluit.

Bij het Mechels blokfluitensemble ‘Melantico’ bespelen deze laatste twee ook de altblokfluit. Walda Volkaert en Leena Salakari musiceren respectievelijk op de tenor- en basblokfluit. De koperblazers Geert Vercauteren, solist bij de zeemacht, en SØren Brassaert, solist bij “the night of the Proms” in Antwerpen, nemen elk een bazuin voor hun rekening.

De algemene muzikale leiding is in handen van Lode De Kimpe.

Voor 10 euro kan je plaatsnemen met een programmaboekje in de hand en luisteren naar de boeiende gregoriaanse muziek van Guillaume de Machaut.

Veel plezier met dit  prachtwerk. Het wordt een muzikale hoogdag. Geniet ervan.

DoorT